Masakan ini diajar oleh abah (salah satu makanan kegemarannya) dan Mak Da. Saya masih ingat, selalunya kalau ke Shah Alam, Mak Da akan bawa pucuk paku untuk dibuat sayur air. Ianya juga merupakan salah satu dari makanan kegemaran aruah Ayah Cik. So bagi yang berminat, ini adalah resepinya..
Bahan-bahan
- 2 ikat pucuk paku (diDungun, pucuk paku diikat bersama beberapa batang daun kesum, beberapa helai daun kaduk, sedikit daun ubi kayu dan daun kangkung)
- 2 ekor ikan selayang (ikan lain boleh juga tapi rasa ikan selayang manis)
- 2 ulas bawang merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 2 sudu makan budu
- beberapa keping keropok
- beberapa biji chili api
- sekeping asam
Kaedah
- Sayur di potong, dibersihkan dan ditos.
- Dalam periuk, masukkan bawang merah, bawang putih, chili api (tidak dipotong), budu, keropok, asam keping dan ikan. Masukkan air dalam 1 1/2 mug. Masak sehingga mendidih.
- Masukkan sayur dan masak sehingga sayur layu sedikit.
Nota: Atie cublah sayur ni, pasti Rosdi makan bertambah nasinya
0 comments:
Post a Comment