Sunday, January 27, 2013

Asam pedas ikan cermin

20130127_125203

Saya suka makan asam pedas. Mungkin kerana saya dibesarkan diJohor yang memang terkenal dengan berbagai jenis asam pedas. Ikan memainkan peranan yang besar dalam masak asam pedas. Hari ini saya kepasar dan bertemu dengan ikan cermin yang baru naik dari laut. Right away, terdetik dalam hati..masak asam pedas ikan cermin hari ini..So this is the resepi bagi yang berminat..

Bahan-bahan

  • 2 ekor ikan cermin sedang (ikan yang besar isinya keras dan tak sedap untuk masak asam pedas)
  • 1 batang serai
  • 1 sudu teh pes asam jawa
  • 2 sudu cili boh (saya tidak kuat pedas)
  • 1/2 sudu teh  kunyit serbuk
  • sedikit bjiji sawi
  • sedikit daun kesom
  • sebatang bunga kantan (jika ada, di Dungun harga bunga kantan RM2.00 sebantang)
  • sedikit garam
  • sedikit minyak untuk menumis
  • sedikit penumis
  • 2 hiris lengkuas
  • beberapa batang kacang bende / terung / tomato (jika suka)
  • 1/2 cawan air

(banyaknya bahan..)

Bahan-bahan kisar / tumbok

  • 4 biji bawang besar
  • 2 biji bawang kecil
  • sedikit belacan

Kaedah membuatnya

1) Tumis biji sawi dan penumis sebentar, masukkan bahan kisar, biarkan seketika sehingga naik bau, masukkan lada boh, serai, serbuk kunyit dan lengkuas. Biarkan beberapa minit sehingga lada masak.

2) Masukkan pes , asam jawa,  air, daun kesom/ batang bunga kantan , kacang bende / terung, garam,. Biarkan seketika sehingga betul-betul mendidih,

3) Masukkan ikan biar seketika ( dalam 5-8 minit) sehingga ikan masak, masukkan tomato dan angkat.

Selamat mencuba…

0 comments:

Post a Comment