Tuesday, January 22, 2013

Kuih Seri Muka

Kuih Seri Muka anyone….

20130122_160929

Lama dah tak makan kuih ni. So semalam saya merayau-rayau kat laman orang untuk cari resepi. Ehm macam-macam resepi kuih seri muka saya jumpa. Akhirnya guna resepi kuih seri muka dari buku 1 hari 1 resepi oleh Chef Hanieliza. Resepi ini saya ubah sikit sebab kat rumah ada beberapa orang saja. Masak banyak-banyak nanti membazir. (In fact that is my problem – mendapatkan resepi yang cukup untuk 2 orang sahaja instead of 4 people :). Anyway ini adalah resepi kuih seri muka Norlela .

Bahan A

  • 11/2 beras pulut direndam at least 3 jam
  • 1 cawan santan pekat + 1/2 cawan air
  • 1 helai daun pandan
  • sedikit garam.

Bahan B (dikisar)

  • 6 helai daun pandan
  • 2 helai daun limau purut
  • 1/2 cawan air

Bahan C (lapisan atas )

  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air daun pandan (Bahan B dikisar dan ditapis)
  • 1 sudu teh pewarna hijau
  • 1/3 cawan gula pasir – Kuih ini memang tidak manis. Tambah gula kepada 1/2 cawan kalau nak manis sikit.
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 1 bjii telur
  • 1/2 sudu teh  jintan manis
  • sedikit garam

Kaedah membuat

  1. Kukus Bahan A sehingga masak. Perlu dikacau beberapa kali untuk memastikan santan rata dengan pulut. Saya menggunakan bekas  6.5 in X 6.5 in X 3 in. Masak dalam 30 minit.

20130122_133300

  1. Kisar Bahan B.
  2. Tekan pulut yang telah dimasak agar mampat.
  3. Campurkan semua bahan C dalam periuk. Kacau rata bagi memastikan tepung tidak berketul-ketul.
  4. Panaskan sedikit adunan  atas api sambil dikacau sehingga panas (tidak sehingga mendidih) Adunan akan menjadi sedikit pekat.
  5. Tuang adunan atas pulut perlahan-lahan dan kukus lagi selama 30-35 minit sehingga masak.
  6. 20130122_145140
  7. Ehm kena tunggu sehingga kuih benar-benar sejuk sebelum dipotong.

Selamat Mencuba

Nota: Saya suka letak limau purut dan jintan manis agar kuih bau wangi macam kuih bakar Melaka Smile , tapi masih tidak terletak bawang merah lagi sebagaimana laman seorang chef. Mungkin kalau letak bawang lagi sedap kot – next timelah. Saya juga perhatikan ada laman yang menggunakan tepung jagung instead of tepung kastard. Ehm.. maybe next time cuba dengan tepung jagung pula.

0 comments:

Post a Comment