Wednesday, November 1, 2017

Buah Tin - Maria

Satu lagi buah mini kat Laman Tin DeMelati. Mungkin tin yang punyai nama wanita comel-comel kot Smile. Contohnya buah Lisa yang juga bersaiz mini ni. Rasanya kurang sikit mungkin buah pertama atau mungkin pembajaan saya tak cukup bulan ni sebab hujan yang agak kerap pada bulan ini.

Maria

Thursday, October 26, 2017

Buah Tin–Olympia

Satu lagi buah mini yang sedap. Mungkin juga pokok saya tak begitu subur so buahnya tidak besar Smile. Mungkin juga ini buah pertama so saiznya kecil ini saiz buah masak yang paling mini berbuah kat kebun saya. Walaupun saiznya mini tapi rasanya sedap. Tak cukup pulak rasa sebiji je. Pokoknya berbuah lebat hopefully yang lain akan menyusul.

Olympia

Tuesday, October 24, 2017

Buah Tin–Lisa

Sebagaimana biasa buah yang kecil kebiasaannya sedap dan manis. Satu lagi buah mini yang sedap ialah lisa. Pokok ini rajin berbuah cuma buahnya comel je. Rasanya buah ni tak masak ranum tapi dah manis.

Lisa

Buah Tin–Green Jordan

Buah pokok ini mengambil masa 5 ke 6 bulan untuk matang / masak. So selalunya buat tak nampak je buah pokok ni. Hari ni nampak dah merekah. 2 biji sekali masak. Seronoknya. Sesuai dengan namanya buah Green Jordan masak berwarna hijau kekuningan. Perasan ianya masak bila dah merekah dan lembik sikit. Sedap buah ni, berbaloi tunggu ianya masak. Suka tengok bahagian dalam dan rasanya manis. Boleh tut lagi pokok ni dan tanam lain sebab buahnya sedap walaupun lambat masak Smile

GreenJordan

GJ5

Comel warna isi dalamnya.

Saturday, October 21, 2017

Hummus

Dah ada resepi roti arab kena adalah pulak resepi hummus Smile . Resepi yang diambil dari Internet

Bahan-bahan

  • 1 16 oz can of chickpeas or garbanzo beans
  • 1/4 cup liquid from the can of chickpeas
  • 3-5 tablespoons lemon juice (depending on taste)
  • 1 1/2 tablespoons tahini (sesame paste)
  • 2 cloves garlic, peeled and crushed
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 tablespoons olive oil
  • Kaedah membuat

    Drain the chickpeas and set aside the liquid from the can. Combine the drained chickpeas, lemon juice, sesame paste, crushed garlic and salt in a blender or food processor. Add 1/4 cup of the reserved liquid from the chickpeas. Blend for 3-5 minutes on low until thoroughly mixed and smooth.
    Place in a serving bowl, and create a shallow well in the center of the hummus.
    Add a small amount (1-2 tablespoons) of olive oil in the well.

    Garnish with parsley (optional).

    Ada side yang tambah cumin / paprika / lata hitam sikit dalam resepi ini.

    Roti Arab

    Simpan resepi dari rakan WhatsApp – Pn Rashidah Kamal. Hopefully nanti senang nak cari next time Smile Nanti dah buat kita letak gambar.

    Bahan A

    • 375  750 gram tepung roti
    • 325  650 gram tepung gandum
    • 90    180 gram gula kastor
    • 6       12 gram garam
    • 7.5    15 gram bread improver
    • 2.5     5  gram bread solfener
    • 10      20 gram yis
    • 40      80 gram serat gandum

    Bahan B

    • 30      60 gram susu pekat +
    • 240    480 gram air sejuk +
    • 150    300 gram air batu

    Bahan C

    • 40       80 gram shortening

    Kaedah

    1. Campurkan bahan A dan Bahan C sehingga sebati
    2. Campurkan Bahan B dan mix sehingga sebati.
    3. Uli adunan sehingga lembut – 20- 25 minit
    4. Bahagikan kepada 100 gram, leperkan dalam bekas 5 in
    5. Biarkan doh kembang dalam 1 jam 30 minit ke 2 jam
    6. Bakar dalam oven 190 Celcius atas 220 Celcius bawah.

    Creme Brulee Chocolate Cake

    kek1kek2

    Diantara kek yang menjadi viral online. Sudah 2 minggu join PJJ kelas for this cake. Teruja bila lihat hasil dari rakan-rakan yang meracun fikiran dengan hasil masakan meraka. At last hari ini saya luangkan masa 3 jam untuk buat kek ini. Agak cerewet kek ni, 4 lapisan ni.. dgn bahan-bahan yang ada diantaranya tiada di Dungun. Modal bahan-bahan untuk buat kek ini juga agak mahal

    Tapi berbaloi diantara kek yang sedap yang saya perbah buat Smile. Unfortunately perjanjian dengan guru, saya tak boleh letak resepi disini. Terima kasih sedap kek ini…