Monday, July 9, 2018

Agar-Agar Gula Merah

Diantara kuih yang saya suka tapi tak suka buat kalau menggunakan agar-agar tali Smile. Sejak adanya serbuk agar-agar, saya mencuba beberapa kali buat agar-agar ini Ini adalah versi agar-agar menggunakan serbuk agar-agar ini.

serbuk agar-agar

Ini resepinya untuk future references. Gambar tak ambil tadi sebab tak sempat. Tapi resepi ini menghasilkan resepi yang saya suka- tidak keras dan tidak terlalu lembut, manis-manis buah. Resepi ini menggunakan loyang 8” (bulat/empat segi)

Bahan-bahan A

  • 1 bungkus serbuk agar-agar diatas (10 gram) – saya beli yang warna merah
  • 4 cawan air
  • 2 keping gula Melaka / Caret (keping di Terengganu)
  • 2 sudu besar gula
  • 2 ketul gula batu (kalau dah hancur dalam 2 sudu besar rata)
  • 1 helai daun pandan

Bahan-Bahan B

  • 1 kotak santan – 200 ml + sedikit garam
  • 1 biji telur

Kaedah

  1. Campur semua bahan-bahan A dalam periuk.
  2. Masak atas dapur sehingga semua gula telah hancur.
  3. Keluarkan daun pandan.
  4. Tunggu sehingga menggelegak, kecilkan api kalau tidak letih nak cuci dapur nanti.
  5. Masukkan santan dalam mangkuk, pecahkan telur dan kocak sehingga bercampur santan dan telur
  6. Panaskan kembali bahan A, Bila menggelegak kali kedua, masukkan campuran santan.
  7. Kacau dan biar menggelegak.
  8. Masukkan dalam loyang. Biar sejuk sebelum masuk dalam peti ais.

Wednesday, May 16, 2018

Wednesday, November 1, 2017

Buah Tin - Maria

Satu lagi buah mini kat Laman Tin DeMelati. Mungkin tin yang punyai nama wanita comel-comel kot Smile. Contohnya buah Lisa yang juga bersaiz mini ni. Rasanya kurang sikit mungkin buah pertama atau mungkin pembajaan saya tak cukup bulan ni sebab hujan yang agak kerap pada bulan ini.

Maria

Thursday, October 26, 2017

Buah Tin–Olympia

Satu lagi buah mini yang sedap. Mungkin juga pokok saya tak begitu subur so buahnya tidak besar Smile. Mungkin juga ini buah pertama so saiznya kecil ini saiz buah masak yang paling mini berbuah kat kebun saya. Walaupun saiznya mini tapi rasanya sedap. Tak cukup pulak rasa sebiji je. Pokoknya berbuah lebat hopefully yang lain akan menyusul.

Olympia

Tuesday, October 24, 2017

Buah Tin–Lisa

Sebagaimana biasa buah yang kecil kebiasaannya sedap dan manis. Satu lagi buah mini yang sedap ialah lisa. Pokok ini rajin berbuah cuma buahnya comel je. Rasanya buah ni tak masak ranum tapi dah manis.

Lisa

Buah Tin–Green Jordan

Buah pokok ini mengambil masa 5 ke 6 bulan untuk matang / masak. So selalunya buat tak nampak je buah pokok ni. Hari ni nampak dah merekah. 2 biji sekali masak. Seronoknya. Sesuai dengan namanya buah Green Jordan masak berwarna hijau kekuningan. Perasan ianya masak bila dah merekah dan lembik sikit. Sedap buah ni, berbaloi tunggu ianya masak. Suka tengok bahagian dalam dan rasanya manis. Boleh tut lagi pokok ni dan tanam lain sebab buahnya sedap walaupun lambat masak Smile

GreenJordan

GJ5

Comel warna isi dalamnya.

Saturday, October 21, 2017

Hummus

Dah ada resepi roti arab kena adalah pulak resepi hummus Smile . Resepi yang diambil dari Internet

Bahan-bahan

  • 1 16 oz can of chickpeas or garbanzo beans
  • 1/4 cup liquid from the can of chickpeas
  • 3-5 tablespoons lemon juice (depending on taste)
  • 1 1/2 tablespoons tahini (sesame paste)
  • 2 cloves garlic, peeled and crushed
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 tablespoons olive oil
  • Kaedah membuat

    Drain the chickpeas and set aside the liquid from the can. Combine the drained chickpeas, lemon juice, sesame paste, crushed garlic and salt in a blender or food processor. Add 1/4 cup of the reserved liquid from the chickpeas. Blend for 3-5 minutes on low until thoroughly mixed and smooth.
    Place in a serving bowl, and create a shallow well in the center of the hummus.
    Add a small amount (1-2 tablespoons) of olive oil in the well.

    Garnish with parsley (optional).

    Ada side yang tambah cumin / paprika / lata hitam sikit dalam resepi ini.