Wednesday, January 30, 2013

Talam Berlauk

20130130_065348

Hari ini teragak nak makan kuih talam berlauk. Merayau diInternet untuk mendapatkan resepi yang menarik. Ini adalah catatan pengalaman saya buat kuih ini berpandukan beberapa resepi kuih ini. Inilah hasilnya. Dan rasanya sedap..sedap..sedap.. Bagi yang ingin mencuba, saya berkongsi pengalaman tersebut..

Bahan-Bahan.

Bahan A – Inti

  • 200 g ayam/daging kisar
  • 2 sudu besar udang kering – ditumbuk
  • 1 biji kentang kecil didadu kecil
  • 1 labu bawang besar didadu kecil
  • 3 ulas bawang putih diracik halus
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • 1/2 batang lobak didadu kecil
  • 1 cawan air
  • 2 sudu besar minyak
  • 1 sudu besar gula
  • sedikit garam
20130129_195047

Kaedah membuat inti

  1. Panaskan kuali, masukkan minyak
  2. Tumis bawang putih, bawang besar.
  3. Masukkan rempah kari dan udang kering tumis sekejap, masukkan air.
  4. Masukkan kentang, ayam kisar, masak seketika sehingga ayam dan lobak masak.
  5. Masukkan lobak , garam dan gula. Kacau sehingga kering.
  6. Angkat dan sejukkan.

20130129_205225

Bahan C – hiasan

  • 2 biji cili merah, dibuang biji dan diracik halus
  • sedikit daun sup dan daun bawang diracik halus
  • Sedikit bawang goreng

Bahan B – Bahagian Bawah

  • 1 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 1 kotak (200 ml) santan
  • 2 cawan air
  • 1 sudu teh garam
  • 1 biji telur

Kaedah membuat bahagian kuih.

  1. Panaskan kukusan.
  2. Sapu minyak pada loyang. (Saya guna loyang 7in X 7 in)
  3. Masukkan telur, garam, santan dan air dalam blender.
  4. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung.
  5. Blender sampai sebati.
  6. Masukkan dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
  7. Keluarkan loyang dari kukusan. Buang air diatas adunan sekiranya ada.
  8. Gunakan garfu untuk melorek-lorekkan bahagian atas tepung.
  9. Letak inti atas tepung.
  10. Kukus selama 10 minit.
  11. Taburkan Bahan daun sup dan cili merah.
  12. Kukus lagi selama 5 minit.
  13. Taburkan bawang goreng.
  14. Angkat dan sejukkan sebelum dipotong (dalam 3-4 jam).
20130129_213145

Wow..nampak macam complicated tapi tak adalah susah sangat.

Ok..Selamat Mencuba…

0 comments:

Post a Comment