Monday, October 24, 2011

Ketam Sos Lada Hitam

IMG_1978

Kebiasaannya ketam dimasak lemak cili api, sekali sekala masak lada hitam ni sedap juga. Masakan ini saya makan di Jakarta once upon a time and bila balik saya cuba buat sendiri dengan menggunakan resepi berikut. Bagi yang ingin mencuba..silakan..

Bahan-bahannya

  • 3 ekor ketam, dibersihkan dan dipotong dua. Gaul dengan sedikit garam dan kunyit kemudian digoreng.
  • 3 biji bawang kecil
  • 2 biji bawang putih
  • sedikit halia
  • 2 sudu sos lada hitam
  • 2 sudu sos tomato
  • 2 sudu sos tiram
  • sedikit kicap
  • 1 biji cili merah dihiris
  • 1 biji bawang besar dihiris
  • minyak untuk menumis

Kaedah membuatnya

  • Dengan menggunakan lesung batu, lumatkan bawang kecil, bawang putih dan halia.
  • Tumis bahan yang telah dilumatkan tadi, masukkan lada hitam, sos tomat, sos tiram.
  • Masukkan ketam yang telah digoreng dan bawang besar.
  • Perasakan dengan sedikit kicap manis

Ati, cubalah, sedap….

0 comments:

Post a Comment