Kebiasaannya ketam dimasak lemak cili api, sekali sekala masak lada hitam ni sedap juga. Masakan ini saya makan di Jakarta once upon a time and bila balik saya cuba buat sendiri dengan menggunakan resepi berikut. Bagi yang ingin mencuba..silakan..
Bahan-bahannya
- 3 ekor ketam, dibersihkan dan dipotong dua. Gaul dengan sedikit garam dan kunyit kemudian digoreng.
- 3 biji bawang kecil
- 2 biji bawang putih
- sedikit halia
- 2 sudu sos lada hitam
- 2 sudu sos tomato
- 2 sudu sos tiram
- sedikit kicap
- 1 biji cili merah dihiris
- 1 biji bawang besar dihiris
- minyak untuk menumis
Kaedah membuatnya
- Dengan menggunakan lesung batu, lumatkan bawang kecil, bawang putih dan halia.
- Tumis bahan yang telah dilumatkan tadi, masukkan lada hitam, sos tomat, sos tiram.
- Masukkan ketam yang telah digoreng dan bawang besar.
- Perasakan dengan sedikit kicap manis
Ati, cubalah, sedap….
0 comments:
Post a Comment