Saturday, October 15, 2011

Kuih apam keladi

IMG_1937

Resepi ini dikongsi oleh Rewa sewaktu berkunjung ke rumahnya semalam. Mengikut katanya ini adalah resepi yang dipelajari dari ibu beliau. Kira resepi warisan lah ni. Terimakasih kerana sudi berkongsi resepi dengan kita dilaman ini. So bagi yang nak buat apam keladi yang sedap ni, ini adalah resepinya..

Bahan-bahan

  • 1 mug keladi yang telah dikukus dan diblender bersama 1/2 cawan air dan 1/2 cawan santan pekat.
  • 400 gram tepung gandum
  • 11/2 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil pes keladi,
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 4 biji telur gred B
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • sedikit garam
  • sedikit pewarna purple
  • 1 packet yis kering (11 g)

Kaedah membuatnya

  • Telur dipukul bersama gula sehingga kembang
  • masukkan semua bahan-bahan dan dikacau
  • biarkan adunan naik dalam 40-50 minit
  • masukkan adunan dalam acuan apam dan kukus selama 10-20 minit

Ehm..macam senang je buat apam ni, cuma apam dalam gambar warnanya natural instead of purple kerana ketiadaan pewarna purple ye..Insyaallah saya akan cuba, Nanti saya letak gambar apam keladi yang saya cuba pulak…

Best of luck..

0 comments:

Post a Comment