Tuesday, September 20, 2011

Rumah terbuka Chu

Diantara sebab kami ke Shah Alam pada hujung minggu adalah untuk menghadiri majlis ini. Di sebelah pagi, kami membantu Chu menyediakan juadah. Dapat berkenalan dengan keluarga Che We dan mempelajari sate yang menjadi tumpuan utama hari tersebut.

IMG_1868

Tuan rumah bersama hidangan sebelum ketibaan tetamu.

IMG_1869IMG_1872

Diantara tetamu yang hadir.

IMG_1859IMG_1874

Ehm…Lebih kurang 400 cucuk sate habis dalam masa tak sampai 2 jam. Menghiris 7 ekor ayam, mengambil masa lebih kurang 2 jam, lebih kurang 3 jam diambil untuk mencucuk dan 4 jam untuk membakar (Wan dah set standard untuk bakar sate ni).Macamana sate berada ditempat ke 16 (makanan kegemaran didunia) berbanding redang yang berada di tempat pertama Eye rolling smile.

 

IMG_1867 IMG_1866

Inilah Kak Sah yang berkongsi resepi sate dan nasi dagang dengan saya dan anaknya yang menyediakan sup tulang ayam (sedap…Khabarnya, semua ramuan kecuali penumis diblender hancur dan ditumis bagi menghasilkan sup yang sedap. Kena cuba ni next time.).

Terima kasih Chu dan Che We yang menjemput kami. Tahun depan jemput lagi ye.

0 comments:

Post a Comment