Monday, September 12, 2011

Nasi hujan panas

Di Johor nasi minyaknya berwarna kuning, di Terengganu nasi minyaknya berwarna ‘pink’.

IMG_1858

Teringat saya bila emak buat nasi minyak warna ‘pink’ anak dan cucu dari Johor sedikit keberatan untuk makan. Ada satu lagi nasi minyak diTerengganu yang dikenali sebagai nasi hujan panas yang berwarna warni.

IMG_1821

Berikut adalah resepi nasi ini yang saya pelajari dari Kak Faezah  di Kuala Berang (Once upon a time, terima kasih atas ilmu yang dikongsi)

Bahan-bahan

  • 4 cawan beras basmathi
  • 4 mug air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • sedikit halia (dihiris)
  • sedikit lemak ayam / daging atau tulang ayam.
  • sedikit penumis – bunga cengkih, lawang dan kulit kayu manis
  • setengah biji tomato (dipotong dadu)
  • 1/4 biji lobak merah (disagat halus)
  • 2 sudu minyak sapi untuk menumis
  • sedikit garam
  • pewarna merah, kuning dan hijau
  • sedikit kismis
  • bawang goreng (hiasan)

Kaedah

  • Panaskan minyak sapi, tumis penumis dan bawang merah. Bila telah naik bau, masukkan air dan susu.
  • Masukkan bahan-bahan lain – halia, lemak ayam, garam, lobak dan tomato.
  • Masukkan nasi dan tutup periuk sehingga nasi masak. Kacau beberapa kali agar nasi masak sekata.
  • Akhir sekali, taburkan pewarna dan kismis diatas nasi dan tutup periuk tersebut. JANGAN kacau nasi lagi sehingga tiba waktu menghidang. Mengacaunya akan menyebabkan semua warna-warna bergabung dan menghasilkan warna nasi yang tidak menarik.

IMG_1820

Yati dll, selamat mencuba ……

p/s : ada juga yang letak daun pandan dalam nasi sewaktu memasak..terpulang pada cita rasa

0 comments:

Post a Comment