Sudah menjadi amalan masyarakat Johor, makan snek seperti pisang goreng dan tempe goreng bercicahkan kicap pedas. Kebiasaannya cili diletakkan dalam kicap tersebut sehingga saya dapat resepi ini yang diajar oleh Rohiza (rakan baik sewaktu mengajar di Jengka dahulu) Semenjak itu, tempe goreng dan pisang goreng terasa lebih sedap . Sos ini juga digunakan sebagai sos kicap dalam nasi ayam dan mee hoon goreng. Bagi yang ingin mencuba ini adalah resepinya:
- 3-4 biji cili api (kalau nak pedas lagi boleh tambah cili)
- 1 genggam bawang goreng (sedikit bawang merah dan beberapa biji bawang putih, dihiris halus dan digoreng – menggunakan bawang goreng yang dibeli dikedai kurang uhm…nya)
- 1 cawan kicap pekat manis
- 1 sudu besar sos tomato
- 3-4 biji bawang putih
Kaedah membuatnya
- Tumbuk cili dan bawang putih sehingga lumat, masukkan bawang goreng dan tumbuk lagi sehingga bawang goreng hancur.
- Masukkan kicap dan sos tomato. Sedia untuk dihidang.
p/s – abah suka kalau diletakkan sedikit minyak zaiton dalam sos ini..
Selamat Mencuba..
0 comments:
Post a Comment