Resepi untuk agar-agar coklat yang saya ubah sedikit dari resepi asal dari Internet.
Bahan-bahan
- 1 paket agar-agar (RM3.50) direndam dengan air selama 4-5 jam bagi memudahkan ianya hancur apabila dimasak
- 4 mug air (1.5 liter)
- 1 gelas susu cair
- 1/2 cawan koko
- 11/2 cawan gula pasir
- 4 sb tepung jagung
- 1/2 st garam
- 1 st esen vanilla
- 2 sb mentega/marjerin
- Bekas agar-agar
Kaedah
- Masak agar-agar dengan air hingga hancur
- Masukkan gula kacau rata
- Panaskan susu dalam microwave for about 1 min.
- Dalam bekas lain campur koko, garam, tepung jagung dan esen. Masukkan susu sedikit sedikit sambil dikacau agar tidak bergentel. Kacau rata.
- Masukkan adunan koko dalam agar-agar (tapis jika perlu bagi mengelakkan adunan koko yang bergentel masuk dalam agar-agar) dan gaul rata
- Biar sebentar sehingga mendidih.
- Rasa manisnya, kalau perlu tambah gula (bagi yang suka puding yang manis sedikit)
- Masukkan mentega/marjerin. Kacau rata, adunan akan sedikit berkilat.
- Kecilkan api, masukkan dalam bekas agar-agar. Adunan cukup untuk 6 bekas agar-agar seperti yang saya gunakan.
Sedap agar-agar ni..Selamat Mencuba…..
0 comments:
Post a Comment