Monday, November 14, 2011

Masak lemak cili api otak lembu

Satu masa dulu, bila aruah ayah tahu saya akan balik Mersing, ayah dan emak akan berusaha untuk memasak 3 lauk kegemaran saya ini – ikan baung salai masak lemak, salad telur dan masak lemak cili api otak lembu (Ok, some of you might feel a little bit weird but it’s ok, we are born in different clans Smile ). Saya tak ingat when was the last time saya makan lauk ini. Sewaktu menghadiri majlis korban baru-baru ini ada kenalan yang memberi saya otak lembu untuk dimasak. Terima kasih dan inilah hasilnya..

IMG_2095

Bagi yang mahu mencuba, ini adalah resepi masak lemak cili api otak lembu.

Bahan-bahannya

  • I otak lembu, dibersihkan. Masak air dalam periuk, bila mendidih, kecilkan api dan celur otak for about 5-10 minit. Potong dadu dalam 2 in setiap satu.
  • 5 biji cili padi
  • 4 biji bawang merah
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 helai daun kunyit dan 1 helai daun limau purut
  • beberapa biji belimbing buluh ( kalau tiada guna sekeping asam keping)
  • sedikit kunyit dan sedikit garam

Kaedah memasak

  1. Tumbuk hancur cili padi dan bawng merah, masukkan dalam periuk bersama 1 cawan santan pekat dan 1 cawan air, daun kunyit dan daun limau purut yang telah dimayang.
  2. Masukkan kunyit dan garam, masak atas api perlahan sehingga mendidih.
  3. Kecilkan api, masukkan 1 cawan santan pekat, masukkan otak lembu (yang telah dicelur) dan belimbing buluh yang telah di bersihkan. Kacau seketika sehingga santan masak dalam 10 minit. Perlu dikacau dengan berhati-hati, kerana texture otak kembu agak lembut.

P/s – Walaupun sedap, tak boleh makan selalu dan banyak-banyak ..Tinggi kalorinya ni.. Selamat Mecuba…

0 comments:

Post a Comment