Suatu ketika dulu emak meniaga tahu sumbat. Keenakkan tahu sumbat emak terletak pada sos cilinya yang dikongsi bersama dalam entri ini. Sos ini juga digunakan sebagai pencicah cucur / keropok lekur atau sos nasi ayam. Bagi yang ingin mencuba berikut adalah bahan-bahannya:
- 3 sudu besar cili boh.
- 5-6 biji bawang putih (yap guna banyak bawang putih)
- 2 sudu gula pasir
- 1 gelas air
- sedikit garam
- 1 senduk air tomato sos (mengantikan cuka)
- 1 sudu teh tepung jagung.
Kaedah membuat:
- Campur semua bahan dalam periok. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih.
- Kecilkan api (kalau tidak nanti teruk kena basuh dapur) dan biarkan kuah pekat dalam setengah jam.
p/s – jika suka letak sedikit bijan yang telah digoreng sedikit bagi menyedapkannya.
Selamat Mencuba
0 comments:
Post a Comment