Monday, November 28, 2011

Ikan Terubuk Bakar

Ini adalah makanan kegemaran aruah ayah. Suatu masa dulu, sewaktu berada diKL, beberapa hari sebelum balik kampung saya akan pergi Chow Kit untuk beli ikan ini, dibungkus dengan kertas suratkhabar dan disejuk beku sehinggalah malam nak balik ke Mersing. Esoknya bila sampai ke Mersing, ianya telah boleh dibakar untuk makan tengahari.

20111128_131927

Nostalgia tersebut kembali dalam ingatan saya apabila menyediakan ikan terubuk bakar tengahari tadi. Ikan ini sedap dimakan dengan cicah air asam / sos kicap pedas . Ikan ini digaul dengan sedikit garam, asam jawa serta sedikit kunyit sebelum dibakar  Panaskan kuali leper, letak sedikit margerin dan bakar ikan ini atas api sederhana lebih kurang 10-15 minit. Sebaik-baiknya ikan ini ditutup sewaktu memasak bagi mengekalkan kelembapannya. Sekali sekala letak satu sutu air atas kuali ikan tersebut.

Selamat Mencuba

0 comments:

Post a Comment