Monday, November 28, 2011

Pencecah air asam

kuah asam
Pencecah air asam digunakan untuk menambah rasa terutamanya kepada ikan bakar. Berbagai-bagai kaedah dan style pencecah ini disediakan dan ini adalah versi air asam saya.
Bahan-bahan A
  • 1sudu besar pes asam jawa.
  • 1cawan air
  • 1 sudu besar gula
  • sedikit garam
  • 1 sudu kecil tepung jagung.
  • sedikit belacan
Bahan-bahan B
  • bawang besar yang dihiris halus
  • 5 biji cili api dihiris
  • 1 helai daun purut dihiris
  • air dari satu biji limau kasturi. Setengah biji limau tadi dihiris halus
Kaedah membuat
  1. Campurkan semua bahan-bahan A sehingga rata dan panaskan dalam microwave selama 2 minit atau masak atas dapur sehingga mendidih.
  2. Masukkan bahan-bahan B dan kacau rata. Sejukkan sebelum dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment