Wednesday, February 6, 2013

Cucur Jejari Ketam

20130205_173900

Ehm nama cucur sedap sikit kot dari jemput. Ia adalah kuih yang sama, cuma kali ini saya menggunakan jejari ketam instead of menggunakan udang atau ikan seperti kuih yang lain.

20130205_173930

So inilah versi jemput-jemput jejari ketam saya yang abah makan sampai habis sewaktu balik kerja beberapa hari lepas : ) (that makes the chef happy)

Bahan-bahan

  • 11/2 cawan tepung gandum
  • 6 jejari ketam yang dihiris kecil-kecil (dadu)
  • 1 labu bawang besar dihiris
  • 1 biji kentang didadu kecil
  • sedikit taugeh
  • sedikit daun kucai
  • sedikit garam
  • 1 biji telur
  • 1 cawan air + sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng

Kaedah membuat

  1. Dengan menggunakan garfu, pukul telur sedikit dalam mangkuk.
  2. Dalam mangkuk besar, masukkan tepung dan telur. Gaul seketika. Masukkan semua bahan dan gaul rata sehingga tepung sesuai untuk digoreng.
  3. Goreng cucur sehingga kekuningan dan hidang bersama sos cili

Selamat Mencuba

0 comments:

Post a Comment