Ehm nama cucur sedap sikit kot dari jemput. Ia adalah kuih yang sama, cuma kali ini saya menggunakan jejari ketam instead of menggunakan udang atau ikan seperti kuih yang lain.
So inilah versi jemput-jemput jejari ketam saya yang abah makan sampai habis sewaktu balik kerja beberapa hari lepas : ) (that makes the chef happy)
Bahan-bahan
- 11/2 cawan tepung gandum
- 6 jejari ketam yang dihiris kecil-kecil (dadu)
- 1 labu bawang besar dihiris
- 1 biji kentang didadu kecil
- sedikit taugeh
- sedikit daun kucai
- sedikit garam
- 1 biji telur
- 1 cawan air + sedikit garam
- Minyak untuk mengoreng
Kaedah membuat
- Dengan menggunakan garfu, pukul telur sedikit dalam mangkuk.
- Dalam mangkuk besar, masukkan tepung dan telur. Gaul seketika. Masukkan semua bahan dan gaul rata sehingga tepung sesuai untuk digoreng.
- Goreng cucur sehingga kekuningan dan hidang bersama sos cili
Selamat Mencuba
0 comments:
Post a Comment