Thursday, February 21, 2013

Sambal udang kering

20130220_185207

Sewaktu makan diShah Alam minggu lepas, saya minta sambal belacan. Pembantu kedai tu bawa sambal ini dan rasanya sedap. So balik saya pun cubalah buat.Ok juga, boleh buat dan simpan dalam jar and guna sikit-sikit in replacement of sambal belacan. Ini adalah resepi yang saya gunakan untuk buat sambal ini.

Bahan-bahan

  • 3 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 2 sudu besar udang kering – rendam sekejap
  • 3 sudu besar cili kisar
  • sedikit belacan
  • 1 sudu besar gula
  • 1/2 cawan air

Kaedah

  1. Blender semua bahan diatas
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan bahan tersebut.
  3. Tuang air dan biarkan ia kering. Kacau sekali sekala bagi mengelakkan ianya berkerak.
  4. Tambah perisa yang bersesuaian.

Selamat Mencuba

0 comments:

Post a Comment