Tuesday, February 12, 2013

Talam ABC

20130208_134410

Ada lebihan kacang merah dari talam kacang merah, jagung dari talam jagung dan cendul dari talam cendul, so..oviously the next talam ialah talam ABC Rolling on the floor laughing. Resepi asalnya saya ambil dari laman Pn Yati . Terima kasih kongsi resepi, Saya letak disini untuk future references. Resepi ini telah saya reduce dari resepi asal yang menggunakan talam 10in X 10 in. Saya menggunakan talam 8 in X 8 in.

Bahan-bahan bahagian atas

  • *1 cawan tepung beras
  • *2 sudu besar tepung Hoen Kuee (putih) – At last guna juga tepung ini yang dibeli some time ago Smile
  • *1/2 cawan gula kastor
  • *1/2 sudu teh  garam
  • 1/2 cawan cendol
  • 1/2 cawan jagung manis
  • 1/2 cawan kacang merah

Kaedah

  1. Panaskan kukusan, sediakan loyang
  2. Satu semua bahagian bertanda * dalam periuk. Gaul rata
  3. Masak sehingga naik wap
  4. Masukkan jagung manis, kacang merah dan cendol. Gaul rata
  5. Tuang dalam loyang dan kukus 25 minit

Bahan-bahan bahagian atas

  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1 kotak santan + 1 cawan air
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu teh  garam
  • 2 biji telur
  • sedikit pewarna pink

Kaedah

  1. Satukan semua bahan dan gaul rata dalam periuk
  2. Masak periuk sebentar sehingga naik wap
  3. Cakar bahagian bawah tepung
  4. Tuang bahagian atas dan kukus selama 25 minit
  5. Biar betul-betul sejuk baru dipotong,

Selamat Mencuba

0 comments:

Post a Comment