Saturday, October 17, 2009

Puding karamel Mak Da

Minggu ini saya belajar puding ini dari Mak Da sewaktu ‘rewang’ majlis hari raya dirumah Syuhaida.

Bahan-bahan

  • 1 cawan teh gula untuk karamel bagi satu loyang
  • 1/2 cawan teh gula untuk puding
  • 1 tin susu cair + 1 tin air
  • 10 biji telur
  • sedikit perasa vanilla

Kaedah membuat

  • Goreng gula sehingga keperangan (menjadi karamel) jangan sampai coklat / hitam – biar sejuk
  • Didihkan air kukusan
  • pecah telur dalam bekas besar, campur gula, susu, air dan perasa vanilla.
  • Gaul bahan dengan tangan sehingga telur tidak berketul (ini rahsia orang tua-tua agar anak-anak merasa air tangan emak ni..)
  • Tapis bahan dalam loyang yang telah disediakan dengan karamel.
  • kukus selama 15 minit.

Nanti balik ke Dungun saya cuba and akan letak gambarnya. Terima kasih Mak Da, tapi saya masih tak dapat ayat-ayat yang dibaca oleh beliau sewaktu menyediakan makanan. Hopefully next time :)

0 comments:

Post a Comment