Minggu ini saya belajar puding ini dari Mak Da sewaktu ‘rewang’ majlis hari raya dirumah Syuhaida.
Bahan-bahan
- 1 cawan teh gula untuk karamel bagi satu loyang
- 1/2 cawan teh gula untuk puding
- 1 tin susu cair + 1 tin air
- 10 biji telur
- sedikit perasa vanilla
Kaedah membuat
- Goreng gula sehingga keperangan (menjadi karamel) jangan sampai coklat / hitam – biar sejuk
- Didihkan air kukusan
- pecah telur dalam bekas besar, campur gula, susu, air dan perasa vanilla.
- Gaul bahan dengan tangan sehingga telur tidak berketul (ini rahsia orang tua-tua agar anak-anak merasa air tangan emak ni..)
- Tapis bahan dalam loyang yang telah disediakan dengan karamel.
- kukus selama 15 minit.
Nanti balik ke Dungun saya cuba and akan letak gambarnya. Terima kasih Mak Da, tapi saya masih tak dapat ayat-ayat yang dibaca oleh beliau sewaktu menyediakan makanan. Hopefully next time :)
0 comments:
Post a Comment