Bahan-bahan untuk puding
- 1 bungkus agar-agar (direndam beberapa jam bagi memudahkan ia larut)
- 2 sudu tepung jagung
- 1 senduk air gula pasir
- 2 1/2 mug air
- 7 biji putih telur
Kaedah buat puding
- Masak agar-agar, air dan gula pasir hingga agar-agar larut – lebih kurang 10 minit.
- cairkan tepung jagung dengan sedikit air dan campur dalam agar-agar sambil dikacau.
- biarkan sebentar, tutup api dan tapis agar-agar.
- Pukul telur putih sehingga kembang.
- Alih putih telur dalam bekas besar (saya guna periuk besar bagi memudahkan saya memukul adunan nanti).
- Gunakan pemukul telur, tuangkan agar-agar sedikit-sedikit kedalam adunan telur sambil dipukul.
- Masukkan pewarna dan terus memukul adunan sehingga agar-agar sejuk (tidak sehingga beku) bagi mengelakkan adunan dari berlapis apabila sejuk nanti.
- Tuang adunan kedalam acuan. (Adunan ini cukup untuk dua bekas kek (7 in X 7 in)
Bahan untuk kastad
- 2 tin susu cair (saya suka kuah yang banyak dan pekat :) )
- 2 biji telur merah
- 2 sudu tepung jagung
- 2 senduk air gula (lebih kalau suka lagi manis)
- 1 tin buah-buahan cocktail
Kaedah untuk buat kastad
- Cairkan gula dengan sedikit air.
- pukul sedikit telur merah, campurkan dengan susu cair
- cairkan tepung jagung dengan sedikit air dan masukkan dalam susu cair. Sebatikan adunan susu.
- Kecilkan api, masukkan adunan susu dalam air gula.
- Kacau adunan dan biarkan sehingga mendidih (adunan ini mudah hangit jika api kuat dan tidak dikacau).
- Sejukkan sebelum dihidang.
Untuk menghidang, letak buah-buahan cocktail diatas puding dan curah kuah kastad.
Selamat mencuba
Nota: Resepi ini diberikan oleh Che Da (kuala berang) sewaktu menghadiri majlis perkahwinan di rumah Kak Yah tempoh hari.. Terima kasih kerana sudi mengajar saya buat kuih ini.
0 comments:
Post a Comment