Kuih Seri Muka anyone….
Lama dah tak makan kuih ni. So semalam saya merayau-rayau kat laman orang untuk cari resepi. Ehm macam-macam resepi kuih seri muka saya jumpa. Akhirnya guna resepi kuih seri muka dari buku 1 hari 1 resepi oleh Chef Hanieliza. Resepi ini saya ubah sikit sebab kat rumah ada beberapa orang saja. Masak banyak-banyak nanti membazir. (In fact that is my problem – mendapatkan resepi yang cukup untuk 2 orang sahaja instead of 4 people :). Anyway ini adalah resepi kuih seri muka Norlela .
Bahan A
- 11/2 beras pulut direndam at least 3 jam
- 1 cawan santan pekat + 1/2 cawan air
- 1 helai daun pandan
- sedikit garam.
Bahan B (dikisar)
- 6 helai daun pandan
- 2 helai daun limau purut
- 1/2 cawan air
Bahan C (lapisan atas )
- 1 cawan santan pekat
- 1/2 cawan air daun pandan (Bahan B dikisar dan ditapis)
- 1 sudu teh pewarna hijau
- 1/3 cawan gula pasir – Kuih ini memang tidak manis. Tambah gula kepada 1/2 cawan kalau nak manis sikit.
- 1/3 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung kastad
- 1 bjii telur
- 1/2 sudu teh jintan manis
- sedikit garam
Kaedah membuat
- Kukus Bahan A sehingga masak. Perlu dikacau beberapa kali untuk memastikan santan rata dengan pulut. Saya menggunakan bekas 6.5 in X 6.5 in X 3 in. Masak dalam 30 minit.
- Kisar Bahan B.
- Tekan pulut yang telah dimasak agar mampat.
- Campurkan semua bahan C dalam periuk. Kacau rata bagi memastikan tepung tidak berketul-ketul.
- Panaskan sedikit adunan atas api sambil dikacau sehingga panas (tidak sehingga mendidih) Adunan akan menjadi sedikit pekat.
- Tuang adunan atas pulut perlahan-lahan dan kukus lagi selama 30-35 minit sehingga masak.
- Ehm kena tunggu sehingga kuih benar-benar sejuk sebelum dipotong.
Selamat Mencuba
Nota: Saya suka letak limau purut dan jintan manis agar kuih bau wangi macam kuih bakar Melaka , tapi masih tidak terletak bawang merah lagi sebagaimana laman seorang chef. Mungkin kalau letak bawang lagi sedap kot – next timelah. Saya juga perhatikan ada laman yang menggunakan tepung jagung instead of tepung kastard. Ehm.. maybe next time cuba dengan tepung jagung pula.
0 comments:
Post a Comment