Susah nak dapat kuih koci pulut hitam kat Terengganu. Kuih ini tidak se popular keropok atau pulut panggang. Sudah beberapa kali saya ke Kedai Nasi Lemak Nogeri kat Paka tapi kuih koci dah habis (baru pukul 8:30 pagi). So hari ni saya buat kuih ini untuk melepaskan gian :). Bagi yang berminat untuk buat kuih koci ni, Ini adakah resepi yang diturunkan oleh emak kepada saya.
Inti kelapa
- 1/2 biji isi kelapa yang putih ( kalau dapat kelapa muda buat inti sedap juga)
- 11/2 buku manisan (gula melaka yang bulat tu) – Kalau nak manis boleh tambah lagi
- sedikit garam
- 2 sudu tepung gandum / tepung jagung untuk melekatkan inti
- 1/2 cawan air.
- sehelai daun pandan
Kaedah memasak
- Panaskan kuali, masukkan air, gula melaka, dan daun pandan dalam kuali. Biarkan mendidih sehingga gula melaka hancur.
- Masukkan kelapa dan gaul sebati. Masukkan garam. Biar kering seketika.
- Gunakan sudu dan taburkan tepung gandum dalam inti sambil dikacau sehingga kering.
- Sejukkan sebelum digunakan.
Kuih koci
Bahan-bahan untuk 15 biji kuih koci yang comel-comel :). Kalau keluarga besar kena gandakan adunan ni.
- 11/2 cawan tepung pulut
- 2 sudu tepung gandum (supaya kuih lembut apabila telah sejuk)
- 2 sudu tepung pulut hitam (rendam 11/2 sudu pulut hitam semalamam. Toskan dan kisar dengan menggunakan pengisar kering sampai hancur. Tepung pulut hitam yang disediakan dikedai menyebabkan adunan keras.
- 4 sudu besar santan pekat, campur sedikit garam dan air menjadikannya 1/2 mug.
- daun pisang yang telah dilayur dan dipotong 5 in X 5 in.
- sedikit minyak masak dan sedikit santan pekat dicampur sedikit garam – digunakan sewaktu membungkus
- inti kelapa
Kaedah untuk membuat adunan
- Campurkan tepung pulut, tepung gandum dan tepung pulut hitam dalam bekas dan gaul sehingga rata.
- Masukkan santan yang telah dicampur dengan air sedikit sedikit sambil digaul. Sekiranya adunan keras campurkan sedikit air lagi.
Kaedah membuat kuih
1. Sediakan bahan-bahan
2. Ambil sekeping daun pisang, sapu minyak agar kuih tidak melekat. Ambil adunan tepung, leperkan dan isi inti, bulatkan adunan. Isi ditengah daun pisang. Letak satu sudu santan pekat. Bungkus daun pisang.
3. Kukus kuih dalam 30 minit – 40 minit.
Nota: Emak suka letak sedikit keledek rebus dalam adunan tepung, tapi saya tak berapa suka rasanya. Bagi yang tak kisah dengan kalori boleh masak santan pekat , sedikit garam dan tepung jagung hingga pekat. Letak dengan adunan sewaktu membungkus..sedap…
Good luck….
0 comments:
Post a Comment