Resepi pertama yang dibuat adalah bubur kacang
Teruja sebab tak payah rendam dulu, basuh masuk dalam periuk. Saya guna resepi dibawah yang diambil dari laman Jendela Dapur Suriati –> Terima kasih ye..
Bubur Kacang Hijau
Bahan-bahan :
- 2 cawan kacang hijau ( tak perlu rendam)
- 8 cawan air
- 2 cawan santan pekat
- 2 sb sagu putih
- 8 sb gula perang (brown sugar) Secubit garam
- 2 helai daun pandan
Cara masak :
- Masukkan kacang hijau bersama air ke dalam periuk. Ambil fungsi high pressure 12 minit. On kan periuk.
- Tunggu hingga bunyi beep, lepaskan tekanan supaya wapnya keluar.
- Ambil fungsi stir fry, masukkan gula, garam, sagu, daun pandan dan juga santan pekat.
- On kan periuk. Tunggu hingga mendidih. (Anggaran 5 minit sahaja).
- Off kan periuk.
Suka suka kejap je masak bubur kacang ni..
0 comments:
Post a Comment