Ti, kak tih beri 3 resepi kuah spaghetti untuk yati cuba –> kuah daging, kuah ikan tuna merah dan kuah putih. Personally kak Tih suka semua :)
Kuah daging
Bahan
- bawang merah + bawang kecil (kak tih suka banyak bawang – tumbuk atau kisar – tumbuk lagi sedap- jangan hancur sangat)
- tomato puree (1 tin kecil)
- daging cincang
- sedikit cili kisar
- oregano / herba utk kuah spaghetti (mesti ada – untuk perisa – ada jual kat supermarket)
- garam + gula sikit + pati ayam
- cendawan dalam tin, hiris halus
- kentang dan lobak (dadu kecil –> kalau suka)
Cara masak
- tumis bawang merah, putih dan cili.
- masuk daging cincang dan tomato puree. masukkan kentang dan lobak.biar sampai daging dan kentang masak.
- Masukkan garam, cendawan, pati ayam dan herba.
- Masa nak hidang, tabur cheese parut
Nota: Boleh juga buat pergedil daging untuk sedap lagi.
Kuah ikan –> Ganti daging dengan tuna (bersama tomato) dalam tin yang dijual dikedai. Selalunya 1-2 tin untuk 1/2 periuk nasi yang 4 bekas nasi tu. Kak tih suka letak lebih, lagi sedap :)
Untuk kuah putih –> Gantikan tomato puree dengan sup cendawan yang dalam tin. Guna lada hitam/putih instead of cili kisar. Kak tih suka ikan instead of daging kalau buat kuah putih.
Okay good luck.. nanti maklum kat kak tih jadi ke tidak okay…
0 comments:
Post a Comment