Friday, June 18, 2010

Spaghetti Istimewa untuk Yati

Ti, kak tih beri 3 resepi kuah spaghetti untuk yati cuba –> kuah daging, kuah ikan tuna merah dan kuah putih. Personally kak Tih suka semua :)

Kuah daging

Bahan

  • bawang merah + bawang kecil (kak tih suka banyak bawang – tumbuk atau kisar – tumbuk lagi sedap- jangan hancur sangat)
  • tomato puree (1 tin kecil)
  • daging cincang
  • sedikit cili kisar
  • oregano / herba utk kuah spaghetti  (mesti ada – untuk perisa – ada jual kat supermarket)
  • garam + gula sikit + pati ayam
  • cendawan dalam tin, hiris halus
  • kentang dan lobak (dadu kecil –> kalau suka)

Cara masak

  • tumis bawang merah, putih dan cili.
  • masuk daging cincang dan tomato puree. masukkan kentang dan lobak.biar sampai daging dan kentang masak.
  • Masukkan garam, cendawan, pati ayam dan herba.
  • Masa nak hidang, tabur cheese parut

Nota: Boleh juga buat pergedil daging untuk sedap lagi.

Kuah ikan –> Ganti daging dengan tuna (bersama tomato) dalam tin yang dijual dikedai. Selalunya 1-2 tin untuk 1/2 periuk nasi yang 4 bekas nasi tu. Kak tih suka letak lebih, lagi sedap :)

Untuk kuah putih –> Gantikan tomato puree dengan sup cendawan yang dalam tin. Guna lada hitam/putih instead of cili kisar. Kak tih suka ikan instead of daging kalau buat kuah putih.

Okay good luck.. nanti maklum kat kak tih jadi ke tidak okay…

0 comments:

Post a Comment