At last selepas 3 kali cubaan, akhirnya lasagna yang dihasilkan memuaskan hati. In fact selepas 10 minit masak, inilah sahaja yang tinggal untuk diberikan kepada emak (akhirnya emak dapat 2 slice sahaja selepas kena tax by sikecil molek mama ). Resepinya didokumen dilaman ini untuk rujukan masa hadapan. Bagi yang ingin mencuba, silakan. Terdapat 3 bahagian dalam penyediaan lasagna ini – inti daging ayam, sos putih and the lasagna itself.
Inti daging ayam
Bahan-bahan:
- 1 1/2 cawan daging cincang
- 2 biji tomato di kupas kulit dan dipotong dadu
- 1 biji cili merah, dibuang biji dan dicincang halus
- 1/2 biji kentang di potong dadu kecil
- 1/2 biji carrot dipotong dadu kecil
- 4 sudu besar sos tomato
- 1 biji bawang besar, dihiris dan dicincang
- 4 ulas bawang putih dicincang halus.
- sedikit minyak untuk menumis dan garam
- sedikit herba spaghetti bolognese
Kaedah memasak:
- panaskan minyak
- tumis bawang putih dan bawang besar sehingga terbit bau.
- masukkan carrot, ubi kentang, cili merah, ayam cincang dan digaul rata.
- masukkan sedikit air jika perlu, biar ubi kentang dan ayam masak seketika.
- Masukkan tomato dadu, sos tomato, garam dan herba.
- biarkan seketika sehingga kering dalam 15-20 minit.
Sos putih
Bahan-bahannya
- 80 gm mentega
- 1/4 cawan tepung
- 2 cawan susu segar
- sedikit garam
- 1 sudu besar serbuk parmesan cheese
Kaedah memasak:
- Panaskan susu seketika
- Dalam bekas lain, cairkan mentega. Setelah agak cair masukkan tepung dan kacau.
- Masukkan susu panas sedikit sedikit dalam adunan mentega sambil dikacau bagi mengelakkan ianya dari bergentil.
- Kacau adunan sehingga ianya pekat.
- Perasakan dengan garam dan parmesan cheese.
Lasagna
Bahan-bahan:
- 8 keping lasagna (8 in X 4in)
- 1 buku mozzarella cheese disagat
- inti daging ayam dan sos putih
Kaedah:
- Rendam 8 keping lasagna sejam sebelum memasak dalam dulang (lasagna senang melekat si tak boleh redam dalam keadaan berlapis).
- Panaskan ketuhar – 200 C.
- Saya menggunakan bekas Corelle 8in X 8 in. Sapukan mentega disekeliling bagi mengelakkan lasagna melekat.
- Susun 2 keping dalam bekas. Letak 1/3 inti ayam, 1/3 sos putih dan 1/3 mozzarella cheese.
- Ulang susunan tadi serhingga habis.
- Akhir sekali, susun 2 keping lasagna dan taburkan serbuk parmesan cheese diatas lapisan tersebut.
- Tutup bekas dengan aluminium foil.
- Masak adunan dalam oven selama 10 minit. Buka aluminium foil dan biarkan ianya masak selama 15-20 minit lagi.
- Sejukkan dalam 5 minit sebelum dihidang (bagi memudahkan lasagna dipotong.
Selamat mencuba….
0 comments:
Post a Comment