Resepi ini saya dapat dari Kak Faezah sewaktu berkunjung ke rumah Rewa malam tadi. Cuma resepi ini untuk sekilo tepung, banyaknya kalau nak buat untuk dimakan sekeluarga. Anyway, insyaAllah nanti saya cuba. Terima kasih Kak Faezah.
Bahan bahan
- 4 biji ubi Kentang
- 1 kilo tepung
- 1/2 cawan margerine
- 1 packet yeast dan 1/2 cawan air suan
- 3 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- secubit garam
Kaedah membuat
- Rebus ubi kentang dan blend dengan telur
- Rendam yeast dengan air suam
- Bancuh tepung dgn air yeast, margerin dan secubit garam. Uli sedikit tepung, jika perlu tambah sedikit air
- Biar doh naik selama 2 - 3 jam
- Gunakan acuan doughnut untuk bentuk kuih
- Biarkan seketika (5-10 minit) sebelum digoreng
- Tabur sedikit gula halus selepas diangkat
Selamat mencuba
Published with Blogger-droid v2.0.1
0 comments:
Post a Comment