Tuesday, October 5, 2010

Makaroni Bakar

IMG_1520

Teragak nak makan makaroni bakar, so download lebihkurang 5 resepi and this is the one yang diolah :)

Bahan-bahan

  1. 1 mug makaroni – rebus dengan sedikit minyak dan tos
  2. Tumbuk – 4 biji bawang merah, 3 biji bawang putih
  3. 3 sudu besar serbok kari (saya guna serbok kurma pun sedap juga)
  4. 3 sudu besar ayam cincang (boleh guna daging tapi tinggi kalori !!!)
  5. 2 sudu besar sayur campur, sedikit cendawan butang (dihiris), 1 biji cili dicincang, sedikit daun sop dan bawang.
  6. Cheese disagat – saya guna chedar and mozzarella untuk toping
  7. 2 biji telor (resepi asal cadangkan 3 biji (tinggi kalori ni..)
  8. 1 cawan susu segar
  9. 3 camca besar tepong gandum

Kaedah.

  1. Tumis bawang putih dan bawang merah serta serbok kari/kurma. Letak sedikit air sekiranya kering. Masukkan ayam/daging cincang. Gaul ban biar seketika hingga ayam/daging masak.
  2. Masukkan semua sayur-sayuran dan makaroni. Perasakan dengan sedikit garam. Sejukkan. (Nak makan pagi, boleh buat waktu malam dan simpan dalam peti sejuk).
  3. Panaskan oven (200 Celcius)
  4. Pukul telor sedikit, masukkan susu dan tepong. Kacau hingga rata.
  5. Sapu marjerin dalam bekas casserole. Masukkan campuran makaroni yang telah dimasak.
  6. Masukkan campuran telor, susu dan tepong.
  7. Letak cheese dilapisan akhir
  8. bakar 30 – 40 minit.

Nota: Yati, cubalah sedap…

0 comments:

Post a Comment