Tuesday, October 5, 2010

Kuih bakar pandan (Melaka)

IMG_1521Satu lagi resepi tradisi dari emak. Bahan-bahan untuk 4 keping kuih.

  1. 2 mangkuk tepung gandum
  2. 1 mangkuk kuah telor
  3. 2 mangkuk gula pasir
  4. Kisar bahan-bahan ini  : 2-3 sudu jintan manis, 2-3 sudu ketumbar, 2 batang kulit kayu manis (yang ditumbuk dulu), 3-4 bunga lawang (ditumbuk dulu) beserta  10 helai daun pandan, 6-7 helai daun limau purut – tapis dan simpan air dalam 1 mug
  5. RM 2.00 santan pekat atau dalam 1 mug
  6. sedikit garam
  7. bijan (kalau suka)

Kaedah:

  1. Panaskan ketuhar 180C
  2. Campur telur, gula, gaul sehingga gula sebati dengan telur mengunakan pemukul telor. Masukkan tepung gaul lagi, masukkan santan dan air daun pandan sedikit-sedikit. Pastikan tepung tidak bergentel. Kadar kepekatannya – pekat sedikit dari adunan roti jala. Akhir sekali masukkan garam.
  3. Lenser margerin pada pembakar dan masukkan seketika dalam ketuhar.
  4. Masukkan adunan dalam bekas pembakar, Taburkan bijan dan bakar dengan menggunakan api atas bawah selama lebih kurang 30 – 40 minit. (garfu dicucuk dan adunan tidak melekat pada garfu).

 IMG_1523

Ti, sedap…Haqim dan emak habiskan sebiji yang pertama :)

0 comments:

Post a Comment