Satu lagi resepi tradisi dari emak. Bahan-bahan untuk 4 keping kuih.
- 2 mangkuk tepung gandum
- 1 mangkuk kuah telor
- 2 mangkuk gula pasir
- Kisar bahan-bahan ini : 2-3 sudu jintan manis, 2-3 sudu ketumbar, 2 batang kulit kayu manis (yang ditumbuk dulu), 3-4 bunga lawang (ditumbuk dulu) beserta 10 helai daun pandan, 6-7 helai daun limau purut – tapis dan simpan air dalam 1 mug
- RM 2.00 santan pekat atau dalam 1 mug
- sedikit garam
- bijan (kalau suka)
Kaedah:
- Panaskan ketuhar 180C
- Campur telur, gula, gaul sehingga gula sebati dengan telur mengunakan pemukul telor. Masukkan tepung gaul lagi, masukkan santan dan air daun pandan sedikit-sedikit. Pastikan tepung tidak bergentel. Kadar kepekatannya – pekat sedikit dari adunan roti jala. Akhir sekali masukkan garam.
- Lenser margerin pada pembakar dan masukkan seketika dalam ketuhar.
- Masukkan adunan dalam bekas pembakar, Taburkan bijan dan bakar dengan menggunakan api atas bawah selama lebih kurang 30 – 40 minit. (garfu dicucuk dan adunan tidak melekat pada garfu).
Ti, sedap…Haqim dan emak habiskan sebiji yang pertama :)
0 comments:
Post a Comment