Friday, January 8, 2016

Ayam bakar rosemary

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam
  • 5-6 ulas bawang putih
  • 4-5 biji bawang merah (saya tambah)
  • 1 sudu besar rosemary kering
  • 1 in halia
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 2-3 sudu besar gula merah
  • 1 sudu kecil garam
  • 2-3  sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar  minyak zaitun
  • 2 biji kentang
  • 1 biji lobak

Kaedah

  1. Ayam dipotong empat (Kalau suka saya biarkan tanpa dipotong)
  2. Tumbuk rosemary, jintan manis, ketumbar, (Jangan sampai lumat)
  3. Tambah dan tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia
  4. Tambah dan gaul gula merah, minyak zaiton, dan jus lemon
  5. Gaul bersama ayam, kentang dan lobak (di potong besar), perap sekurang-kurangnya 1 jam
  6. Balar dalam ketuhar 180 – 200 Celcius selama dalam 1 jam

Note: Saya ubah sudu besar ke sudu kecil bila bakar 2 peha ayam sahaja…

0 comments:

Post a Comment