Sunday, July 22, 2012

Ikan Tiga Rasa

20120719_130500

Ehm.. dah tak nampak ikan dah.. memanglah gambar ini akan ditolak kalau nak letak dalam magazine ;). Anyway, memenuhi permintaan Yati ini adalah resepi ikan tiga rasa..

Bahan-bahan

  • Ikan Siakap / bawal / Kerapu yang digaul dengan sedikit kunyit, tepung jagung dan garam.
  • 1 biji epal hijau – dipotong dadu
  • 1 biji tomato – dipotong dadu
  • 1 biji bawang besar (sedang) – dipotong dadu
  • 1/2 biji timun – dipotong dadu
  • 3 keping nenas dalam tin – di potong dadu
  • 1 biji cili merah dicincang
  • 3 biji bawang putih – dicincang / hiris
  • 2 sudu sos tomato
  • 2 sudu sos chili
  • 2 sudu cuka (saya tak bubuh kerana ada yg tidak boleh makan)
  • 2 sudu gula pasir
  • 2 sudu cili boh
  • 2 sudu minyak untuk menumis
  • 1/2 cawan air
  • sedikit garam.

Kaedah membuat

  • Ikan digoreng garing dan diketepikan
  • Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, cili boh. biarkan seketika.
  • Masukkan sos tomato, sos chili, cuka, garam dan gula pasir. Masukkan air untuk biarkan seketika
  • Masukkan buah-buahan yang dipotong dadu – epal hijau, nenas, timun, tomato, cili merah. Gaul sehingga sebati dan boleh diangkat.

Nota: Kuah tiga rasa ini cukup untuk 2 hidangan ikan. Selalunya saya guna separuh untuk lunch and another half for dinner. Haqim suka kuah ini. So Yati cubalah…

0 comments:

Post a Comment