Sunday, July 22, 2012

Ayam kampung goreng rempah

20120720_130312
Siapa kata hitam itu tidak menarik? Haqim kata ayam goreng mama lebih sedap dari KFC Winking smile.  Ayam ini digoreng lama sedikit kerana ianya adalah ayam kampung dan penggunaan rempah menyebabkan warnanya gelap sedikit berbanding dengan ayam goreng biasa. Resepi ini menggabungkan beberapa bahan yang dikongsi oleh beberapa teman dan kenalan.
Bahan-bahannya.
  • Seekor ayam kampung muda (saya cari yang paling kecil. As of yesterday harganya RM10.00 seekor
  • Rempah kari ayam (saya guna rempah Alagapas)
  • 4 biji bawang merah
  • 4 biji bawang putih
  • 2 batang serai (dihiris halus)
  • sedikit halia
  • sedikit daun kari
  • 2 sudu cili boh
  • 2 sudu madu ( Ini petua dari aruah Tibah)
  • sedikit garam
  • sedikit kunyit serbok
  • 2 sudu tepung jagung
  • minyak untuk mengoreng
Kaedah membuatnya
  • Ayam dibelah 4 dibersihkan dan ditoskan
  • Blender bawang merah, bawang putih, serai, halia, daun kari.
  • Dalam satu bekas besar, gaulkan ayam bersama bahan yang diblender, cili boh, madu, garam, kunyit serbok, dan tepung jagung.
  • Perap sekurang-kurangnya setengah jam
  • Panaskan minyak, biarkan betul-betul panas baru masukkan ayam
20120720_123412
  • selepas seketika, goreng ayam menggunakan api yang sederhana.
Nota – sedap dimaka bersama nasi kukus samada dicicah dengan sos tomato/cili atau sos lemon madu.

0 comments:

Post a Comment