Dah lama tak makan lauk ni. Sewaktu ke pasar tempohari nampak paru lembu dan teragak nak makan paru masak cili ni ( Lain tau dari paru cili sambal yang ada kat kedai tu .) Bagi yang ingin mencuba, ini adalah resepinya.
Bahan-bahan
- 1/2 kilo paru di potong (tidak terlalu kecil) dan direbus sebentar. Bila sudah agak kembang, hiris nipis dan rebus kembali hingga empok (dalam 30 minit – 1 jam).
- 4-6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 senduk air cili boh
- 2 senduk air sos tomato
- 2 senduk air minyak untuk menumis
- sedikit lengkuas
- 1/2 keping gula melaka (kecil)
- 1 cawan air santan
- 1/2 biji bawang besar dihiris
Kaedah membuat
- Tumis bawang merah, bawang putih, cili boh sehingga garing. Masukkan sos tomato, lengkuas, garam, gula melaka. Gaul sehingga sebati.
- Masukkan paru yang telah dipotong bersama air rebusannya.
- Masukkan santan dan gaul sebati, biarkan lauk mereneh sehingga agak kering. (kena kacau selalu takut hangit nanti)
- Sebelum diangkat masukkan hirisan bawang besar.
Nota: saya juga suka masukkan segenggam bawang merah dan bawang putih yang telah digoreng garing dalam 5 minit sebelum ditutup api. Nanti ada rasa pahit-pahit sikit tapi sedap.
Selamat mencuba..
0 comments:
Post a Comment