Friday, January 20, 2012

Paru masak cili

20120120_122015

Dah lama tak makan lauk ni. Sewaktu ke pasar tempohari nampak paru lembu dan teragak nak makan paru masak cili ni ( Lain tau dari paru cili sambal yang ada kat kedai tu Smile.) Bagi yang ingin mencuba, ini adalah resepinya.

Bahan-bahan

  • 1/2 kilo paru di potong (tidak terlalu kecil) dan direbus sebentar. Bila sudah agak kembang, hiris nipis dan rebus kembali hingga empok (dalam 30 minit – 1 jam).
  • 4-6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 senduk air cili boh
  • 2 senduk air sos tomato
  • 2 senduk air minyak untuk menumis
  • sedikit lengkuas
  • 1/2 keping gula melaka (kecil)
  • 1 cawan air santan
  • 1/2 biji bawang besar dihiris

Kaedah membuat

  1. Tumis bawang merah, bawang putih, cili boh sehingga garing. Masukkan sos tomato, lengkuas, garam, gula melaka. Gaul sehingga sebati.
  2. Masukkan paru yang telah dipotong bersama air rebusannya.
  3. Masukkan santan dan gaul sebati, biarkan lauk mereneh sehingga agak kering. (kena kacau selalu takut hangit nanti)
  4. Sebelum diangkat masukkan hirisan bawang besar.

Nota: saya juga suka masukkan segenggam bawang merah dan bawang putih yang telah digoreng  garing dalam 5 minit sebelum ditutup api. Nanti ada rasa pahit-pahit sikit tapi sedap.

Selamat mencuba..

0 comments:

Post a Comment