Dengan menggunakan lebihan tempoyak yang dibeli untuk masak ikan baung minggu lepas, hari ini saya masak ikan patin masak tempoyak yang sering dimakan di R&R Temerloh setiap kali pergi atau balik dari Shah Alam. Bertambah nasi abah makan tengahari tadi . Bagi yang ingin mencuba, ini adalah resepinya (gaya sayalah).
Bahan-bahannya:
- 1 ekor ikan patin yang sederhana besar, dipotong dan dibersihkan.
- 5 biji cili padi (ini sudah cukup pedas bagi saya) diblender dengan 1 cawan air dan 3 biji bawang merah kecil.
- 2 hirisan lengkuas
- 1 cawan tempoyak
- sedikit garam (jika perlu, rasa dulu gulai sebelum letak garam kerana kebiasaannya tempoyak sudah ada garam)
- segenggam daun kesom
Kaedah membuat:
- Didihkan cili padi yang diblender tadi, hirisan lengkuas dan tempoyak.
- Masukkan daun kesom dan ikan.
- Masak sehingga ikan masak (10-15 minit) dengan menggunakan api perlahan (kalau tidak ikan akan hancur).
- Perasakan dengan garam.
Selamat mencuba…
0 comments:
Post a Comment