Saturday, January 7, 2012

Daging goreng kunyit

20120106_121634

Saya suka lauk ini yang kebiasaannya kita jumpa di Terengganu dan Kelantan. Salah satu lauk yang pasti ada sewaktu majlis korban. Mak Da ajar resepi ini pada saya bagi yang ingin mencuba.

Bahan-bahan

  • 1/2 kilo daging batang pinang. Daging biasa tak boleh (saya dah cuba keras). Sebaik-baiknya beli daging di pasar apabila nak masak lauk ini. Daging yang disimpan dalam peti sejuk kurang manisnya (sebab tu lauk ini selalu ada masa majlis korban)
  • sedikit serbuk kunyit dan garam
  • sedikit lada hitan (ditumbuk)
  • 1 labu bawang besar (yang kuning tu, kalau guna yang merah nanti lebam tak cantik)
  • 1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau
  • 1 cawan air
  • 1 cawan minyak

Kaedah membuat:

  1. Daging dipotong nipis dan diketuk dengan menggunakan alat ini.20120106_121228
  2. Gaulkan bersama serbuk kunyit dan sedikit garam. Biar sekejap dalam 30 minit.
  3. Panaskan minyak, Goreng daging sekejap sehingga kekuningan.
  4. Masukkan serbuk lada hitam serta air dan biar daging empok atau sehingga air kering.
  5. Masukkan bawang besar yang telah dihiris, chili merah dan chili hijau yang telah dihiris.
  6. Angkat bila daging telah masak tapi sebelum ia garing.

Good Luck

0 comments:

Post a Comment