Direkodkan disini untuk dicuba satu hari nanti
Resepi by Anna Olson HERE
(Untuk ukuran acuan tin 4 segi 8 x 8 inci)
Bahan-bahan :
300gm Dark Chocolate (coklat gelap) - Saya pakai jenama Beryls - Jangan pakai coklat susu sebab manis
100 gm butter - saya pakai jenama Anchor
100 gm gula
3 biji telur size A
1 tsp esen vanilla
125 gm tepung gandum
1/4 cawan chocolate chips
1/4 cawan white chocolate chips (coklat putih)
1/2 tsp garam
Jika suka boleh tambah walnut dan almond cincang kedalam adunan.
Cara-cara :
- Panaskan oven suhu 160C
- Potong coklat bar dan butter kecil-kecil dan cairkan keduanya sekali dengan kaedah double-boiler sehingga cair sepenuhnya. Angkat dari api.
- Masukkan gula, kacau sebati.
- Masukkan esen vanilla.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Setiap sebiji masuk, kacau dan kemudian masuk sebiji lagi. Buat sehingga habis. Kacau sekejap je pakai senduk.
- Masukkan tepung dan garam. Kacau rata tapi jangan over mix.
- Masukkan chocolate chips. Simpan sedikit untuk tabur diatas
- Tuang dalam acuan yang digris dan kemudian diletak kertas alas (parchment paper). Kertas alas bagi lebih sikit keatas supaya senang nak tarik brownies dari acuan.
- Tabur lebihan chocolate chips diatas. Boleh juga tambah walnut atau almond.
- Bakar pada suhu 160C selama 35-40 minit atau sehingga cucuk cake tester keluar bersih. Jangan terlebih masak sebab nanti agak kering dan tak sedap. Kena moist sikit baru sedap
Brownies ni sedap dimakan pada keesokan harinya.
0 comments:
Post a Comment