Saya suka makan bahulu in between meals. Biasanya 2-3 biji cicah dengan air the sedap. Cuma kalau beli bahulu kat kedai agak manis. So project buat bahulu dengan Haqim . Resepi ini saya adapt dari laman intaidapur.blogspot.com. Terima kasih sedap bahulunya..
Bahan-bahan
- 8 biji telur
- 250 gm tepung di ayak bersam 1/2 sudu teh baking powder dan dijemur sekejap
- 1 sudu teh esen vanilla
- 150 gm gula kastor – dijemur sekejap
- 1 sudu teh ovalette
Kaedah
- Pukul telur, gula dan ovalette sampai kembang dalam 15 minit.
- Panaskan oven (saya punya oven dalam 200 degree)
- Isi acuan dengan minyak dan biarkan dalam oven
- Campurkan tepung sedikit sedikit dalam campuran telur.
- Masukkan esen vanilla.
- Keluarkan acuan dari oven, keluarkan minyak dan masukkan adunan dalam acuan. Saya ada dua acuan bahulu satu acuan cermai tembaga yang kecil. Satu lagi acuan bahulu biasa yang sedang. Mula-mula guna piping bag last last guna sudu lagi senang .
- Bakar bahulu sampai kekuningan dalam 13-15 minit. Saya ambil masa dalam 1 jam 30 minit untuk habiskan adunan.
Inilah hasilnya (tidak termasuk yang dimakan oleh Haqim sebaik sahaja ianya masak )
0 comments:
Post a Comment