Tuesday, May 13, 2014

Kuih bahulu

 

2014-04-30 22.16.39

Saya suka makan bahulu in between meals. Biasanya 2-3 biji cicah dengan air the sedap. Cuma kalau beli bahulu kat kedai agak manis. So project buat bahulu dengan Haqim Smile. Resepi ini saya adapt dari laman intaidapur.blogspot.com. Terima kasih sedap bahulunya..

Bahan-bahan

  • 8 biji telur
  • 250 gm tepung di ayak bersam 1/2 sudu teh baking powder dan dijemur sekejap
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 150 gm gula kastor – dijemur sekejap
  • 1 sudu teh ovalette

Kaedah

  1. Pukul telur, gula dan ovalette sampai kembang dalam 15 minit.
  2. Panaskan oven (saya punya oven dalam 200 degree)
  3. Isi acuan dengan minyak dan biarkan dalam oven
  4. Campurkan tepung  sedikit sedikit dalam campuran telur.
  5. Masukkan esen vanilla.
  6. Keluarkan acuan dari oven, keluarkan minyak dan masukkan adunan dalam acuan. Saya ada dua acuan bahulu satu acuan cermai tembaga yang kecil. Satu lagi acuan bahulu biasa yang sedang. Mula-mula guna piping bag last last guna sudu lagi senang Smile.
  7. 2014-04-30 21.25.33
  8. Bakar bahulu sampai kekuningan dalam 13-15 minit. Saya ambil masa dalam 1 jam 30 minit untuk habiskan adunan.
2014-05-03 12.51.48

Inilah hasilnya (tidak termasuk yang dimakan oleh Haqim sebaik sahaja ianya masak )

0 comments:

Post a Comment