Tuesday, September 3, 2013

Resepi Roti Jepun

Selepas mencuba beberapa resepi roti, saya rasa inilah resepi roti yang paling best yang pernah saya hasilkan. Adunan ini menghasilkan satu buku roti atau 20-24 biji bun bergantung kepada saiz bun-bun tersebut. Okaylah taklah banyak sangat. Bun-bun ni boleh dihabiskan oleh kami dalam masa 3-4 hari. So taklah membazir. 


 

Bahan-bahan

  • 330 gm tepung roti + 40 gm susu tepung + 130 gm tepung superfine
  • 150 liter air suam + 4 susu besar gula dilarutkan.
  • 1 biji telur dipukul sedikit untuk hancurkan kuning telur.
  • Sedikit vanilla.
  • 11/2 sudu besar pelembut doh
  • Sedikit garam
  • 21/2 sudu teh ibu roti.
  • 50 gm mentega pada suhu bilik

 

Kaedah membuatnya.

  • Masukkan air gula, telur dan esen vanilla dalam bekas BM.
  • Masukkan mentega dan pelembut doh.
  • Masukkan bahan tepung
  • Letak ibu roti dipenjuru kanan dan garam dipenjuru satu lagi.
  • Set setting BM kepada doh dan biarkan ianya beroperasi selama 1 jam setengah.
  • Keluarkan doh, uli sedikit. Bahagikan kepada 20-24 bahagian yang kecil.
  • Bulat-bulatkan dan letak inti jika perlu. Tutup doh dan biarkan ianya naik untuk kali kedua dalam 40 minit ke satu jam.
  • Pada 10 minit terakhir, panaskan oven pada suhu 200 degree Celcius
  • Sapu roti dengan sedikit telur.
  • Seburkan sedikit air diatas doh yang sedia untuk dibakar.
  • Bakar roti 18-20 minit. (Saya tukar kedudukan roti selepas 15 minit ianya dibakar akan semua doh masak sekata).

Roti bun kosong sedap dicicah dengan air nescafe sewaktu ianya masih panas-panas lagi Smile. Selamat mencuba

0 comments:

Post a Comment