Bahan-bahan
- 330 gm tepung roti + 40 gm susu tepung + 130 gm tepung superfine
- 150 liter air suam + 4 susu besar gula dilarutkan.
- 1 biji telur dipukul sedikit untuk hancurkan kuning telur.
- Sedikit vanilla.
- 11/2 sudu besar pelembut doh
- Sedikit garam
- 21/2 sudu teh ibu roti.
- 50 gm mentega pada suhu bilik
Kaedah membuatnya.
- Masukkan air gula, telur dan esen vanilla dalam bekas BM.
- Masukkan mentega dan pelembut doh.
- Masukkan bahan tepung
- Letak ibu roti dipenjuru kanan dan garam dipenjuru satu lagi.
- Set setting BM kepada doh dan biarkan ianya beroperasi selama 1 jam setengah.
- Keluarkan doh, uli sedikit. Bahagikan kepada 20-24 bahagian yang kecil.
- Bulat-bulatkan dan letak inti jika perlu. Tutup doh dan biarkan ianya naik untuk kali kedua dalam 40 minit ke satu jam.
- Pada 10 minit terakhir, panaskan oven pada suhu 200 degree Celcius
- Sapu roti dengan sedikit telur.
- Seburkan sedikit air diatas doh yang sedia untuk dibakar.
- Bakar roti 18-20 minit. (Saya tukar kedudukan roti selepas 15 minit ianya dibakar akan semua doh masak sekata).
Roti bun kosong sedap dicicah dengan air nescafe sewaktu ianya masih panas-panas lagi . Selamat mencuba
0 comments:
Post a Comment