Saturday, October 21, 2017

Roti Arab

Simpan resepi dari rakan WhatsApp – Pn Rashidah Kamal. Hopefully nanti senang nak cari next time Smile Nanti dah buat kita letak gambar.

Bahan A

  • 375  750 gram tepung roti
  • 325  650 gram tepung gandum
  • 90    180 gram gula kastor
  • 6       12 gram garam
  • 7.5    15 gram bread improver
  • 2.5     5  gram bread solfener
  • 10      20 gram yis
  • 40      80 gram serat gandum

Bahan B

  • 30      60 gram susu pekat +
  • 240    480 gram air sejuk +
  • 150    300 gram air batu

Bahan C

  • 40       80 gram shortening

Kaedah

  1. Campurkan bahan A dan Bahan C sehingga sebati
  2. Campurkan Bahan B dan mix sehingga sebati.
  3. Uli adunan sehingga lembut – 20- 25 minit
  4. Bahagikan kepada 100 gram, leperkan dalam bekas 5 in
  5. Biarkan doh kembang dalam 1 jam 30 minit ke 2 jam
  6. Bakar dalam oven 190 Celcius atas 220 Celcius bawah.

0 comments:

Post a Comment