Itulah nama kuih ini yang diajar oleh emak. Kuih kegemaran kami sekeluarga tapi tidak menjadi kegemaran Abah dan Haqim. So saya jarang buat kuih ini dirumah. Entah kenapa petang tadi teragak nak makan. Kuih ini mengamit kenangan sewaktu bersekolah dulu, setiap kali emak buat kuih ini sampai 1 kilo tepung digunakan dan paling kurang 10 biji telur ayam. Kuih ini masih dibuat oleh emak setiap kali anak-anaknya datang berziarah. Saya dokumenkan kaedah untuk buat kuih ini untuk tatapan anak-anak saudara.
Bahan A – kulit
- 3 cawan tepung.
- 3 sudu mentega dicairkan
- 1/2 cawan air sejuk
- 1 biji telur.
Kaedah : Campur semua bahan kecuali air yang perlu ditambah sedikit-sedikit sambil diuli sehingga menjadi seperti kulit karipap. Nota: saya tidak letak garam sebab mentega kebiasaannya telah masin sedikit dan inti telur juga ada garam.
Tepung yang telah siap diuli dan dibahagi-bahagikan dalam segenggam setiap bahagian.
Bahan B – Inti.
- 3 biji telur
- 1/2 biji bawang besar (saya suka guna bawang Holland)
- Sebiji cili merah dihiris halus
- sedikit daun kucai dan sedikit taugeh.
- sedikit garam.
Kaedah: Pecahkan telur dalam bekas, masukkan semua bahan dan pukul telur sedikit (2-3 minit – Ini tugas Haqim)
Bahan C -
- Minyak untuk menggoreng
Kaedah:
Panaskan minyak untuk menggoreng. Tepung dicanai sehingga nipis dan diletak dalam mangkuk sedang. Masukkan inti sedikit dan cantumkan tepung. Goreng kuih sehingga masak. Siaplah lagi yang saya boleh harapkan untuk membantu .
Inilah kuih yang telah dimasak dan dipotong kecil-kecil agar ianya cepat sejuk dan mudah untuk diambil. Sedap dimakan dengan sos cili manis.
Selamat mencuba
0 comments:
Post a Comment