Friday, November 19, 2010

Singgang Daging Mak Da

Hari ini dapat resepi ini dari Mak Da. Yati, cuba resepi ni, Rosdi pasti tambah makan nasi :)

IMG_0078

Bahan

  • 1 kilo daging (campur sedikit tulang lagi sedap) – hiris nipis, rebus dengan 1/2 sudu garam dan 2 keping asam hingga empok lebih kurang 2 jam menggunakan api sederhana
  • 1 labu bawang putih di tumbuk sedikit (resepi ni banyak guna bawang putih)
  • 6 ulas bawang merah
  • 1 sudu makan biji lada hitam dan 1 sudu makan rempah ketumbar (jangan tumbuk, letak sebiji-sebiji gitu)
  • perasa (saya guna 1 sudu pati ayam)
  • 4 inci lengkuas (banyak guna lengkuas resepi ni)
  • sedikit kunyit hidup

Kaedah.

  • Rebus daging hingga empok.
  • Masukkan semua bahan.

Senang aje buat (kalau ada tulang sikit lagi sedap)

0 comments:

Post a Comment