Hari ini dapat resepi ini dari Mak Da. Yati, cuba resepi ni, Rosdi pasti tambah makan nasi :)
Bahan
- 1 kilo daging (campur sedikit tulang lagi sedap) – hiris nipis, rebus dengan 1/2 sudu garam dan 2 keping asam hingga empok lebih kurang 2 jam menggunakan api sederhana
- 1 labu bawang putih di tumbuk sedikit (resepi ni banyak guna bawang putih)
- 6 ulas bawang merah
- 1 sudu makan biji lada hitam dan 1 sudu makan rempah ketumbar (jangan tumbuk, letak sebiji-sebiji gitu)
- perasa (saya guna 1 sudu pati ayam)
- 4 inci lengkuas (banyak guna lengkuas resepi ni)
- sedikit kunyit hidup
Kaedah.
- Rebus daging hingga empok.
- Masukkan semua bahan.
Senang aje buat (kalau ada tulang sikit lagi sedap)
0 comments:
Post a Comment