Ini adalah bekas yang digunakan untuk menyukat secupak beras terutamanya untuk menyediakan nasi dagang. Terima kasih Mak Da kerana menghadiahkan bekas tersebut kepada kami.
Nota: ramai yang bertanya berapa banyak secupak beras ini – saya dah buat experiment, muatannya sama dengan 10 cawan beras (yang datang bersama periuk nasi letrik tu)
Nasi dagang Terengganu Mak Da
Bahan
- 2.5 cupak beras siam + 0.5 cupak pulut
- sedikit bawang merah
- halia
- halba
- santan
- garam
Cara memasak
- beras direndam malam sebelum tidur.
- Kukus beras seketika.
- keluarkan dari bekas dan gaulkan dengan pemancar santan, garam dan sebahagian bawang dan halia – kukus kembali sehingga masak lebih kurang 45 minit
- keluarkan dari kukusan dan gaulkan dengan pati santan, halba dan baki bawang.
- biarkan sebentar sebelum dihidangkan.
Kuah Nasi Dagang
Bahan
- 2 ekor ikan tongkol (ayer kata orang Terengganu)
- 6 ulas bawang merah,
- 3 ulas bawang putih
- sedikit lengkuas
- sekeping gula manisan (melaka)
- 2 sudu besar lada kisar
- sebungkus rempah kuah nasi dagang
- sekeping asam keping
- santan dari sebiji kelapa.
- sedikit cili kecil
- sedikit asam belimbing (jika suka)
Kaedah
- Ikan tonggkol dibersihkan dan dikukus bersama sedikit garam dan asam keping, Dibiarkan semalaman. Simpan air kukusan ikan
- Dikisar bawang merah, bawang putih dan lengkuas.
- panaskan minyak dan tumis bahan kisar, bila bangkit bau, masukkan lada dan kacau sehingga masak, masukkan rempah.
- Masukkan santan, air kukusan ikan, asam keping, garam, gula dan biarkan mendidih dengan perlahan.
- Masukkan cili kecil (tanpa dibuang tangkai) dan asam belimbing.
- Masukkan ikan apabila kuah telah pekat dan didihkan sebentar sebelum diangkat.
Okay Ti.. semoga berjaya….
0 comments:
Post a Comment