Diantara kuih yang saya suka tapi tak suka buat kalau menggunakan agar-agar tali . Sejak adanya serbuk agar-agar, saya mencuba beberapa kali buat agar-agar ini Ini adalah versi agar-agar menggunakan serbuk agar-agar ini.
Ini resepinya untuk future references. Gambar tak ambil tadi sebab tak sempat. Tapi resepi ini menghasilkan resepi yang saya suka- tidak keras dan tidak terlalu lembut, manis-manis buah. Resepi ini menggunakan loyang 8” (bulat/empat segi)
Bahan-bahan A
- 1 bungkus serbuk agar-agar diatas (10 gram) – saya beli yang warna merah
- 4 cawan air
- 2 keping gula Melaka / Caret (keping di Terengganu)
- 2 sudu besar gula
- 2 ketul gula batu (kalau dah hancur dalam 2 sudu besar rata)
- 1 helai daun pandan
Bahan-Bahan B
- 1 kotak santan – 200 ml + sedikit garam
- 1 biji telur
Kaedah
- Campur semua bahan-bahan A dalam periuk.
- Masak atas dapur sehingga semua gula telah hancur.
- Keluarkan daun pandan.
- Tunggu sehingga menggelegak, kecilkan api kalau tidak letih nak cuci dapur nanti.
- Masukkan santan dalam mangkuk, pecahkan telur dan kocak sehingga bercampur santan dan telur
- Panaskan kembali bahan A, Bila menggelegak kali kedua, masukkan campuran santan.
- Kacau dan biar menggelegak.
- Masukkan dalam loyang. Biar sejuk sebelum masuk dalam peti ais.
0 comments:
Post a Comment