Monday, July 9, 2018

Agar-Agar Gula Merah

Diantara kuih yang saya suka tapi tak suka buat kalau menggunakan agar-agar tali Smile. Sejak adanya serbuk agar-agar, saya mencuba beberapa kali buat agar-agar ini Ini adalah versi agar-agar menggunakan serbuk agar-agar ini.

serbuk agar-agar

Ini resepinya untuk future references. Gambar tak ambil tadi sebab tak sempat. Tapi resepi ini menghasilkan resepi yang saya suka- tidak keras dan tidak terlalu lembut, manis-manis buah. Resepi ini menggunakan loyang 8” (bulat/empat segi)

Bahan-bahan A

  • 1 bungkus serbuk agar-agar diatas (10 gram) – saya beli yang warna merah
  • 4 cawan air
  • 2 keping gula Melaka / Caret (keping di Terengganu)
  • 2 sudu besar gula
  • 2 ketul gula batu (kalau dah hancur dalam 2 sudu besar rata)
  • 1 helai daun pandan

Bahan-Bahan B

  • 1 kotak santan – 200 ml + sedikit garam
  • 1 biji telur

Kaedah

  1. Campur semua bahan-bahan A dalam periuk.
  2. Masak atas dapur sehingga semua gula telah hancur.
  3. Keluarkan daun pandan.
  4. Tunggu sehingga menggelegak, kecilkan api kalau tidak letih nak cuci dapur nanti.
  5. Masukkan santan dalam mangkuk, pecahkan telur dan kocak sehingga bercampur santan dan telur
  6. Panaskan kembali bahan A, Bila menggelegak kali kedua, masukkan campuran santan.
  7. Kacau dan biar menggelegak.
  8. Masukkan dalam loyang. Biar sejuk sebelum masuk dalam peti ais.

0 comments:

Post a Comment