Tuesday, September 1, 2015

Congo Bar

Noted – for future reference


3 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung 
1/2 sudu kecil baking powder 
1/2 sudu kecil garam 
2/3 gula perang 
1 sudu kecil vanila
3/4 cawan buttercup yg kena cairkan dulu (aku suka guna salted butter brand SCS) 
1 chocolate bar (potong2 kecik)
Saya guna hersheys. Kalau ada budget banyak guna lah beryls daek chocolate. Pilihan lain cadbury, van houten dll 
Hirisan badam

Kaedah:


Pukul slow2 dengan mixer 
Telur, gula perang, butter
Masukkan vanilla
Masukkan garam
Masukkan tepung sikit2 sampai likat tp jgn keras sangat 
Pukul guna mixer sampai rata semua.. 
Bila dah rata masukkan coklat yg dah potong kecik kecik tu..kacau rata2 guna spatula.. 
Bila dah gaul semua rata..masukkan dalam pan
Taburkan hirisan badam..ratakan.lagi bnyk badam lagi best
Bakar selama 30 minit 200 darjah celcius

0 comments:

Post a Comment