Friday, October 19, 2012

Kentang putar dan Sos Lada Hitam

Sekali-sekala tukar selera instead of makan nasi, kita makan kentang putar and sos lada hitam. After several time buat baru saya confident untuk share resepi kat sini :) .

IMG_0077

Sebelum tu…tengok Haqim makan buatkan mama lapar lak Smile.

Ini adalah resepi untuk kentang putar:

  • 4 biji kentang (saya beli yang dalam kotak. lebih sedap dan lebih tahan lama).
  • 2 sudu butter
  • 1 cawan susu cair
  • sedikit garam dan lada hitam

Kaedah membuat

1) Kentang dibuang kulit dan direbus sehingga empuk. Di tos sebentar untuk keringkan sedikit air rebusan.

20121014_18133420121014_181836

20121014_190251(perhatikan empat biji kentang, empat kumpulan kulit kentang..eish..eish anak mama ni, tapi Haqim kupas kentang bersih.. mama suka.. TQ)

2) Lenyekkan kentang sehingga hancur (sewaktu kentang masih panas).

3) Masukkan butter, susu, garam dan lada hitam sewaktu kentang masih panas. Dengan menggunakan sudip kayu, putar sedikit kentang sehingga texture cukup sesuai untuk dimakan :) .

20121014_190322

Ini pula resepi untuk sos lada hitam.

  • 2 sudu butter
  • 4 sudu besar sos lada hitam
  • 1/2 sudu teh  lada  hitam
  • 2 sudu kecil pati ayam
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 4 sudu besar kicap untuk mewarnakan sos
  • 1 cawan susu cair
  • garam dan sedikit gula (tidak perlu jika menggunakan kicap manis)

Kaedah

  1. Panaskan butter, bila telah cair masukkan tepung dan kacau sebentar sehingga sebati.
  2. Masukkan bahan-bahan yang lain.
  3. Kacau sehingga sos pekat.

Its not the food that count, but the environment sewaktu menyediakannya dan sewaktu menikmati makanan that count..Penat memasak hilang melihatkan keletah Haqim makan dan apabila menyaksikan makanan habis dimakan :). I guest, itulah kebahagian dan kegembiraan seorang ibu dan seorang isteri.. Semoga resepi-resepi yang dikongsi dalam laman ini dapat membantu mewujudkan suasana tersebut.

Selamat Mencuba..

0 comments:

Post a Comment