Monday, November 9, 2009

Kek Lapis

Beberapa rakan meminta resepi kek lapis asam manis yang saya buat tempoh hari. Berikut adalah resepinya yang saya ubah suai sedikit dari buku masakan --

Bahan A

  • 350 gm mentega
  • 100 gm gula kastor(resepi asal 150 gm yang saya rasa sedikit manis)
  • 5 sudu makan susu pekat manis
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 14 biji kuning telur

Bahan B

  • 150 gm gula kastor
  • 6 biji putih telur
  • 1/4 sudu teh krim of tatar

Bahan C

  • 180 gm tepung naik sendiri
  • 2 sudu teh rempah campuran

Bahan D

  • 10 bungkus asam manis (asam gambir orang terengganu kata)
  • 3 sudu makan marjerin + 2 sudu makan susu pekat sebagai bahan sapuan
  • sedikit pewarna merah / hijau

Kaedah.

  1. Sapukan tin pembakar 8in X 8 in dengan mentega / marjerin. Letak kertas minyak.
  2. Satukan mentega, gula kastor, susu pekat dan esen vanilla dari bahan A dan pukul dengan kelajuan tinggi sehingga kembang dan berkrim
  3. Masukkan kuning telur sedikit-sedikit sambil dipukul hingga sebati.
  4. Dalam bekas lain pukul bahan B selama 5 minit sehingga kembang.
  5. Ayak tepung dan serbuk rempah dan masukkan kedalam aduan mentega, gaul sehingga sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada 2 adunan. Salah satu darinya diwarnakan dengan warna kesukaan – saya suka merah.
  7. Ambil secawan adunan (tanpa warna) ratakan dalam tin pembakar. Bakar dengan api atas dan bawah sehingga kek bewarna perang.
  8. Cucuk permukaan kek dengan garpu dan tekankan rata. Sapu dengan bahan sapuan.
  9. Susun kepingan asam manis atas lapisan kek.
  10. Ambil satu cawan adunan warna dan ratakan. Bakar dengan menggunakan api atas sahaja.
  11. Ulang 3 langkah terakhir sehingga aduanan habis. Selang – seli diantara warna adunan.
  12. Selepas lapisan terakhir masak, tutup permukaan tin pembakar dengan kertas aluminium. Bakar dengan api atas dan bawah selama 15 minit.

Selamat mencuba…

0 comments:

Post a Comment